Alles sal reg kom

  • Anne Born / illustration design / zwolle

“Mijn eerste afstudeerproject, ‘Alles sal reg kom’, gaat over het verhaal van mijn familie in de Tweede Wereldoorlog. Mijn opa (Willem Born) en zijn familie zaten in het verzet. Ze hadden een onderduikershol in het bos bij Drie (Ermelo) waar ze hun werk deden totdat ze verraden werden en daar werden opgewacht door de SD. Daarna is zijn broer doodgeschoten, zijn familie is gearresteerd en weggevoerd, en het huis in brand is gestoken. Mijn opa heeft dit verhaal opgeschreven en ik wilde dit heel graag illustreren. Zodat we nooit vergeten wat voor verschrikkelijke dingen mensen kunnen doen en hoe dit door kan sijpelen naar volgende generaties. De beelden worden vergezeld door de tekst.

 

Mijn tweede afstudeerproject, ‘SK KS’, is een wat ‘luchtiger’ onderwerp, namelijk iets wat mij (en met mij meerdere tienermeisjes) op de middelbare school is overkomen: verliefd worden op een leraar. Ik heb subtiele situaties gekozen uit die tijd die veel aan de verbeelding overlaten. Hier heb ik geprobeerd door middel van de compositie en het materiaalgebruik de beelden spannender te maken zonder te veel uit te leggen. Zo zit er bijvoorbeeld een verhaal in verwerkt dat ik heb geschreven over de hele situatie (met fictionele karakters) als collage. Hier komen ook losse teksten bij, samengevoegd in een boekje.”

 

Eindexpositie Art & Design in Zwolle 1 t/m 12 juli.

 

Bezoek het ArtEZ finals festival Zwolle en maak kennis met de talenten van de stad. Muziek, design, interieurarchitectuur en kunsteducatie in de binnenstad van Zwolle van 22 juni t/m 12 juli.