De menselijke maat in het verzorgingshuis

  • Liz van den Berg / Interieurarchitectuur / Zwolle

Liz van den Berg, parttime werkzaam in een verzorgingstehuis, heeft persoonlijke verhalen van bewoners vertaald in ruimtelijke ontwerpen. Verhalen van bewoners die hun privé moeten opgeven omdat ze hulpbehoevend zijn geworden en daardoor veel verplegend personeel over de vloer krijgen. Verhalen van bewoners die door een ernstige lichamelijke of psychische ziekte bepaalde handelingen niet meer kunnen verrichten. Verhalen die voor Liz uiteindelijk aanleiding waren daar als interieurontwerper iets aan te willen doen. Deze persoonlijke verhalen worden uiteindelijk universele verhalen van ons allemaal, en Liz geeft daar een interieur-antwoord op.

 

“Meneer Van de Waal is 94 jaar. Hij heeft artrose. Rechts is bijna alle kracht verdwenen, de linkerhand laat hem wat minder in de steek. Hij steekt zelf nog zijn sigaretten op en drinkt zijn kop koffie. Mevrouw Jansen is een vitale vrouw van alweer 99 jaar oud. Ze is niet bang om dood te gaan, maar wel dat de verzorging moet helpen bij haar dagelijkse bezigheden. Meneer Broersen is op 82-jarige leeftijd overleden, toen hij Parkinson kreeg, was hij 64.

 

In het verzorgingshuis zit iedereen in hetzelfde appartement, ongeacht leeftijd, ziekte of fitheid. Zorg wordt steeds meer gestandaardiseerd en hierdoor steeds onpersoonlijker. Aan mij de taak om vanuit deze eerste drie verhalen een persoonlijk ontwerp aan te bieden.”

 

Bezoek het ArtEZ finals festival Zwolle en maak kennis met de talenten van de stad. Muziek, design, interieurarchitectuur en kunsteducatie in de binnenstad van Zwolle van 22 juni t/m 12 juli.

 

Film: Inge Meijer (Fine Art, lichting ’11)
Muziek: Max Ligtenberg (Media Music, lichting ’14)

Architectuur en Interieur