Gedachtenvliegwiel

  • Glenn Plaisier / Fine Art / Enschede

“Een artistieke ontwikkeling begint niet op de academie om met het behalen van een diploma te stoppen of uitgekristalliseerd te zijn. De afgelopen vier jaar is bij uitstek wel een versnelling van mijn beeldende ontwikkeling geweest. Maar definitieve conclusies over mijn werk en betekenis zijn voorbarig.

 

Ergens halverwege het tweede jaar vertelde een medestudent mij dat het binnen mijn werk aan lijnen ontbrak. Met tegenzin moest ik hem gelijk geven. Deze kritiek was er medeverantwoordelijk voor dat ik mijn proces een jaar lang bewust wijzigde. Hoewel het door laten schemeren van een handeling nog steeds de boventoon voerde, werd de werkwijze steeds agressiever en brutaler.

 

Pas het afgelopen jaar ontwikkelde zich een richting binnen mijn werk die niet primair door onmacht werd gevoed. Waar beelden zich eerst begonnen te bedienen van een duidelijk zichtbare structuur, komt nu op natuurlijkere wijze – via het tekenen – deze structuur ook in mijn algehele werkproces terecht. Door vaak eenvoudige vragen als uitgangspunt te nemen en kleine tekeningen te gebruiken als ‘gedachten-vliegwiel’, ontstaat er een soort speelruimte waarbinnen een mogelijk antwoord zich niet laat remmen door al gevormde ideeën over esthetiek, ook hoeft dat antwoord geen relatie aan te gaan met een kunst-historische context. Mijn beelden verwijzen hierdoor elk slechts naar hun eigen vraag, zijn niet zozeer als kunst te beschouwen, eerder als onderzoek.”

 

Eindexpositie AKI ArtEZ in Enschede 26 juni t/m 5 juli.

Hulsmaatstraat 35, Enschede (Roombeek)

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag van 11.00 – 20.30 uur

zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur

 

TETEM kunstruimte, 26 juni t/m 12 juli

Stroinksbleekweg 16, Enschede (Roombeek)

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag van 11.00 – 20.30 uur

zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur

 

Concordia Expositie, 26 juni t/m 30 augustus
Langestraat 56, Enschede (centrum, vlakbij de Oude Markt)
Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 18.00 uur
zaterdag van 10.00 – 17.00 uur
zondag en maandag gesloten

 

Mupi-project – 29 juni t/m 12 juli – 24 uur per dag te zien in een route in de openbare ruimte van Enschede