• Sunanda Koning / master Fashion Design / arnhem

“In de dood, in de herinnering van anderen, zijn we meestal leuker, beter en mooier dan we in werkelijkheid waren. Mijn afstudeercollectie, ‘Kū’, is een onderzoek naar overgangen. Een viering van het leven en de dood, en de verhalen die we achterlaten na ons overlijden. De schoonheid van ons bestaan ligt misschien wel in onze vergankelijkheid en fragiliteit.

 

Tijdens mijn onderzoek stuitte ik op het boek ‘Heavenly Bodies’ van Paul Koudounaris, die foto’s maakte van ‘heiligen’: skeletten uit Romeinse catacomben, door monniken en nonnen rijkelijk versierd en in kerken geplaatst om als nastrevenswaardig voorbeeld te dienen voor de kerkgangers. Eeuwigheidswaarde in de vergankelijkheid. In mijn collectie heb ik gezocht naar overgangen binnen de silhouetten – grote doodskleden of royale kaftans – in stof, kleur en materiaal. Bijvoorbeeld door waardevolle, luxe (misschien wat saaie) lamawollen stof over te laten gaan in een goedkoop maar spectaculair uitziende plastic stof. Door een ton-sur-ton van rode wol die, met geborduurde plastic pailletten, in rode lurex lijkt over te vloeien. Of door het zorgvuldig verwerken van wegwerpmaterialen tot een nieuw soort juwelen. PET-flessen versmolten tot bloemen, en plastic rietjes geborduurd als luxe kralen – door handwerk, een ‘labour of love’, hebben ze een nieuw leven, waarde en betekenis gekregen.”


Sunanda Koning studeerde in 2010 af aan de bachelor Fashion Design van ArtEZ. Daarna liep ze stage bij Vlisco, reisde ze en werkte ze freelance als ontwerper en fotograaf. In 2012 begon ze met de master Fashion Design.

 

Mode