Macht en een naaimachine

  • Kira Kool / Muziektheater / Arnhem

Het idee van de voorstelling is begonnen bij mijn naaimachine. In de zomer van 2014 heb ik deze geërfd van mijn opa en oma. Het was voor mij een nieuw en interessant object, waarmee ik graag iets wilde doen binnen muziektheater. Al gauw bedacht ik dat de naaimachine kan worden ingezet als instrument. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om op het toneel een kledingstuk te maken. De eerste stap was gezet: ik moest en zou de naaimachine in mijn afstudeervoorstelling verwerken. In verschillende brainstorm sessies heb ik nagedacht wat voor thema’s ik kon verbinden aan de naaimachine. Uiteindelijk ben ik op het thema macht gekomen. Een naaimachine maakt een
doordringend geluid, wat dwingend en overheersend overkomt. Ik streef altijd naar rechtvaardigheid, dus het thema macht greep meteen mijn voorkeur. De doorslaggevende inspiratiebron is de documentaire ‘Miss Representation’ geweest. Deze film gaat over de positie van de vrouw in de huidige maatschappij. Hetgeen wat mijn aandacht heeft getrokken is de beeldvorming van de vrouw als lustobject, wat door de media wordt gevormd. De media die de normbepaalt van hoe de maatschappij vrouwen ziet en accepteert. De media heeft de macht. Ik heb mezelf altijd als een sterke vrouw gezien. Door deze documentaire ging ik nadenken over hoe men eigenlijk de vrouw in het algemeen ziet. Precies op dat moment kwam de videoclip van Nicki Minaj (Anaconda). Dit was de druppel die de emmer deed overlopen. Hoe kan zij het vrouwenbeeld zo neerzetten?!

 

Met al deze inspiratie en grondig onderzoek is de voorstelling ‘Superficial Supremacy’ ontstaan.
Samen met 5 muziektheater studenten, een compositiestudent en een danseres delen wij onze
ervaring over de beeldvorming van de vrouw (als lustobject) in de vorm van een
montagevoorstelling.