Met dank aan Julia Schmitz

  • Julia Schmitz / Docent Theater / Zwolle

Julia Schmitz is sociaal artistiek theatermaker, ontdekte ze tijdens de opleiding Docent Theater bij ArtEZ in Zwolle. ‘Actuele problemen van mensen, die je laten nadenken over politiek en samenleving. Dat raakt me.’

 

Interview: Francien van Zetten

 
Komend najaar vertoeft Julia Schmitz (24) minstens twee maanden in Turkije. Ze wil de taal leren. Bij het maken van een theatervoorstelling in een supermarkt in de Haagse wijk het Laakkwartier en theaterroute De Kooi in Leiden kwam ze veel in contact met mensen van verschillende nationaliteiten. “Een collega spreekt Arabisch. Supergaaf. Het opent deuren als je met mensen in hun eigen taal in gesprek kunt gaan.”
Vijf weken zat Julia Schmitz samen met een collega-theatermaker van PSǀtheater op het Kooiplein in Leiden in een tot huiskamer omgebouwde bouwkeet. “Om materiaal te verzamelen, nodigden we wijkbewoners uit bij ons koffie of thee te komen drinken en gingen we zelf de wijk in. Als afstudeerstage maakten we de muzikale theaterroute Noorderling door de wijk, waarin we onze, soms confronterende ervaringen deelden met de wijkbewoners.”

 

In gesprek met een Turkse grootmoeder, moeder en (klein)dochter liep Julia Schmitz tegen haar eigen vooroordelen aan. De moeder vertelde haar hoe ze Sinterklaas viert en dat haar dochter voetbalt. “Wat een moderne vrouw, dacht ik. Maar ze vond het helemaal niet leuk dat haar dochter voetbalde. Daar worden de mannen langs de kant wild van, zei ze. Onbewust had ik haar in een hokje geplaatst. De hokjes waar ik mensen in plaatste, klopten niet. Ik oordeelde te snel. Oordeelloos luisteren is heel lastig. Als je dat kunt, kun je pas echt luisteren.”

 

Als afstudeerproject maakt Julia Schmitz de voorstelling Met dank aan Julia Schmitz. Iets totaal anders. “Als meisje google-de ik mezelf wel eens en stuitte op allerlei verschillende Julia Schmitz’en. Ik vraag me af in hoeverre deze naam mijn identiteit bepaalt.”
Het vinden van naamgenoten, viel tegen. Maar met de twee gevonden Julia Schmitz’en is er onmiskenbaar een band. “De ene Julia woont in Den Haag bij mij om de hoek en is documentairemaakster. We doen het project samen. De andere Julia Schmitz is 82 en woont in Minnesota in de Verenigde Staten. Met haar heb ik contact via Facebook. Ze vindt het fantastisch om mee te doen. Het voelt heel tof, alsof ze mijn oma is.”

 

Portret: Duncan de Fey