Onder-gewaardeerde objecten

  • Joanne Vosloo / fashion design / arnhem

“Ik ben vaak op zoek naar ondergewaardeerde objecten die dienst kunnen doen als inspiratie. Die transformeer ik dan naar een esthetisch product dat in kleding kan worden gebruikt. Het is fascinerend hoe makkelijk je een object kunt transformeren naar een product met meer waarde. Het effect om iets uit de context te plaatsen doet mij veel. Het is alom aanwezig in mijn collectie, aangezien ik een serie objecten gebruik die een sentimentele associatie met mijn verleden hebben, maar waar ik alleen weet van heb. Degene die het draagt, die het verband niet kent en het als iets abstracts ziet, kan het geheel anders interpreteren. En dat geeft het weer meer waarde omdat het nog steeds functioneel is. Je kunt het gebruiken zoals je wilt en ook weer verwijderen.

 

Als mensen verstoken waren van schoonheid en iedereen hetzelfde zou dragen, zou de wereld een saaie plek worden. Door iets te nemen en daar sentimentele of esthetische waarde aan toe te voegen, biedt dat ruimte voor individualiteit in een complexe en chaotische wereld.”

Foto 1 en 2: Peter Stigter

Vanaf foto 3: Items uit de Toile de Luxe-collectie, een collectie van luxe proefmodellen die Joanne eerder dit jaar maakte. Foto: Anna Laederach.