Onderzoek verhoogt de kwaliteit van leven

  • Meindert Mak / master Klassieke Muziek / Zwolle

“Ik studeer klassiek gitaar aan de masteropleiding van ArtEZ. Tijdens deze master ligt het accent op onderzoek naar het geven van gitaarlessen aan mensen met een visuele beperking. In het eerste jaar van deze pilot-master volgde ik de minor OPMD/T op de muziektherapieafdeling van ArtEZ in Enschede en gitaarlessen bij Ulrich Steier. Ik liep stage aan de Visio-school te Huizen waar ik assisteerde bij de muziekles aan kinderen met een visuele beperking. Ik sloot deze minor af met een scriptie: ‘De psychosociale ontwikkeling van kinderen die slecht zien’. Voor mijn onderzoek interviewde ik professionals en amateurs uit de muziekwereld die een visuele beperking hebben.

 

Ik doe ook mee aan een proef van Connect2music waarin bladmuziek wordt omgezet in aangepaste leesvormen. In de kamermuziek volg ik lessen bij Izhar Elias en speel ik in diverse kamermuziekensembles. Met het ensemble The Third Eye speel ik de productie A concert in the Dark. Hierin staat niet het zien, maar alles dat klinkt centraal en het is speciaal ontwikkeld voor het ArtSeedZ festival in Zwolle.

 

Ik hoop na mijn masterexamen in mijn beroep een goede balans te vinden tussen lesgeven – met als specialisme het lesgeven aan mensen met een visuele beperking – en het spelen van kamermuziek. Coaching van ensembles lijkt me eveneens leuk. ‘Ontwikkeling verhoogt de kwaliteit van leven’ werd me ooit meegegeven. Dit is nu mijn levensmotto.”

 

Bezoek het ArtEZ finals festival Zwolle en maak kennis met de talenten van de stad. Muziek, design, interieurarchitectuur en kunsteducatie in de binnenstad van Zwolle van 22 juni t/m 12 juli.

Muziek