Ruimte en tijd

  • Merith Smals / Docent Theater / Honours Programme / Arnhem

Merith Smals studeert af bij Docent Theater in Arnhem en bij het Honours Programme. “Bij het Honours Programme heb ik vooral geleerd om onderzoek te doen en te schrijven. Voor mijn Honours-onderzoek bestudeerde ik ontwikkelingen in het intercultureel theater en community theatre. Daarvoor interviewde ik bijvoorbeeld Emile Schra, een Nederlandse dramaturg en schrijver, over diversiteit in het theater door de jaren heen.

 

Ruimte en tijd
Door het werken aan dit onderzoek heb ik meer inzicht gekregen in wat ik zelf nastreef als maker en docent. Bovendien heeft het me goed voorbereid op het schrijven van de bachelorscriptie. Daarvoor onderzocht ik hoe een fenomeen uit de werkelijkheid kan worden vertaald naar theater, toegespitst op de begrippen ruimte en tijd. Twee jaar geleden heb ik als theatermaker het eerste zaadje over ruimte en tijd geplant, in een korte regie genaamd ‘Opa’s moestuin’. In mijn scriptie gebruik ik voorstellingen, theorieën en filosofieën als inspiratiebronnen om een nieuw concept te schrijven voor ‘Opa’s moestuin’. Abstracte begrippen als ruimte en tijd krijgen hierdoor inhoudelijk steeds meer betekenis in mijn eigen werk.

 

Stage
In mijn laatste jaar heb ik stage gelopen bij Museum Catharijneconvent in Utrecht. Daar heb ik binnen het project ‘Huis van Sinterklaas’ een korte voorstelling gemaakt, geregisseerd en gespeeld. Na de uitvoering van dit project heb ik een publieksonderzoek gedaan naar de werking van deze korte voorstelling en naar aanleiding daarvan heb ik aanbevelingen geschreven voor het ‘Huis van Sinterklaas’ voor de toekomst. Daarna heb ik een korte stage gelopen bij Kunsthal Rotterdam, waar ik bij de tentoonstelling ‘Your Light is My Life’ van Kristof Kintera een korte theaterworkshop heb ontwikkeld en uitgevoerd. Ook heb ik de jeugdtheatervoorstelling ‘Het jaar van de haas’ gemaakt over verlies, verwerken, verlangen en fantasie.

 

Na de zomer ga ik starten met de premaster Theaterwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Ik heb de ambitie om daarna een master Theatre Studies te volgen. Bij het project Huis van Sinterklaas in het museum Catharijneconvent blijf ik betrokken.”