X and/or Y

  • Bart Merks en Yuliya Globa / docent dans / Arnhem

“Voor ons afstuderen hebben we onderzoek gedaan naar mode en gender binnen dans. Dat heeft geresulteerd in een voorstelling van ons nieuwe collectief ‘by BY’. Daarin zitten niet alleen Bart en Yuliya, twee extreem verschillende persoonlijkheden die elkaar versterken, maar ook wordt er samengewerkt met vijftien dansers, twee choreografen, een grafisch designer, vier modeontwerpers en twee muzikanten. Lisa Boer creëert op basis van haar eigen afstuderen bij Graphic Design een visueel beeld rondom en in de voorstelling door middel van op gender en mode geïnspireerde visualisaties.

 

De vragen die in de dansvoorstelling aan bod kwamen, waren: Wie ben ik? Hoe ziet de wereld mij? Hoe mannelijk, vrouwelijk of gender-neutraal kan een danser zijn, en welke invloed heeft de groepsdynamica hier op? En hoe hangt dit samen met de aankleding van het lichaam? Voegt het kostuum iets toe aan het lichaam of voegt het lichaam juist iets toe aan de aankleding?”

 

In het interactieve Docent Dans Event laten studenten de veelzijdigheid van het beroep van dansdocent zien. Met workshops, lesmethoden, onderzoek, choreografieën, dansvoorstellingen en meer. 24 t/m 27 juni in het Theatrium van ArtEZ in Arnhem.

Dans